De Heks van Almen

Op het kerkplein in Almen vond in 1472 de eerste heksenverbranding van Nederland plaats. Op dit plein speelt Theatermakers Achterhoek deze zomer de voorstelling over deze vrouw en haar dochter. Verleden en heden worden vermengd waardoor duidelijk wordt hoe actueel de heksenverbrandingen nog steeds zijn. Een must see voor iedereen met een vrije geest.

Op deze pagina vind je praktische informatie over speeldata en ticketverkoop en lees je meer over de productie, de makers en de geschiedenis achter het stuk.

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Meld je dan hier aan voor de speciale nieuwsbrief. Of volg ons op onze social mediakanalen:

  Praktische informatie

Data: 14,15,16, 21, 22, 23, 28, 29 augustus zijn UITVERKOCHT
Er zijn nog kaarten te krijgen voor 30 augustus en 4, 5, 6 september
Tijd: 20:00 tot 21:20 uur (je bent welkom vanaf 19:30 uur)
Entree: €22,50 p.p. (incl. koffie/thee bij aankomst)
Locatie: Kerkplein Almen (Dorpsstraat 32)

 • Geschikt voor 12 jaar en ouder.
 • Je kan tickets uitsluitend online kopen. Voor senioren of digibeten is er een uitzondering. Zij kunnen een kaartje kopen bij Het Kamertheater (doordeweeks rond 20:00 uur) zolang de voorraad strekt.
 • Er is een nabespreking met de makers in Museum STAAL met beperkte toegang. De entree is gratis (m.u.v. reserveringstoeslag van €1,-). Let op: je moet hiervoor apart een kaartje kopen via deze link.
 • Almenaren krijgen €1,00 korting op hun kaartje.
 • Er zijn reguliere tickets en arrangementen, kijk bij ‘Tickets & Arrangementen’ voor meer info. (Voor elk kaartje geldt een reserveringstoeslag van €1,-)
 • Je kan parkeren bij het zwembad in Almen (Berkelweg 7). Heb je tickets voor het arrangement ‘museum+diner+voorstelling’? Dan kan je bij Landhotel De Hoofdige Boer (Dorpsstraat 38) parkeren.
 • De coronaregels vind je onder ‘Coronaregels’. Lees deze van tevoren goed door. Kom je met meer dan één huishouden? Laat het ons dan even weten via info@kamertheater.nl. Dan kunnen we daar rekening mee houden.
 • Mocht de voorstelling vanwege aangescherpte maatregelen niet door kunnen gaan, dan blijft je ticket geldig voor een andere keer. We werken nog aan een slecht weer scenario, daarover binnenkort meer.

Tickets & Arrangementen

 

Er zijn reguliere tickets en verschillende leuke arrangementen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere picknick? Of een bezoek aan het museum? Hieronder lees je meer!

Bij het bestellen van de tickets kan je een keuze maken bij ‘kaartsoort’.

Theater

Theater

€22,50 p.p.

Locatietheater over de eerste heksenverbranding van Nederland die in 1472 in Almen plaatsvond. De voorstelling vindt plaats op het Kerkplein in Almen. Almenaren krijgen €1,00 korting op hun tickets.

Foto: Vincent Tollenaar

Picknick + Theater

Picknick + Theater

€36,50 p.p.

Vanaf 18:00 uur ben je welkom bij Het Kamertheater. Daar krijg je een mand met een heerlijke picknick, waarvan je op het landelijke erf kan genieten. Daarna ga je op eigen gelegenheid naar het kerkplein voor de voorstelling.

Foto: Vincent Tollenaar

Museum + Diner + Theater

Museum + Diner + Theater

€49,50 p.p.

Overdag ontdek je de wereld van dichter A.C.W. Staring in Museum STAAL waar een speciaal stukje is over De Heks van Almen, om vervolgens te genieten van een heerlijk diner bij Landhotel De Hoofdige Boer. Als bijzondere afsluiter van de dag ga je naar De Heks van Almen op het kerkplein naast De Hoofdige Boer.

Hotel + Ontbijt + Theater

Hotel + Ontbijt + Theater

€95,50 p.p.

Je kan er ook een heerlijk weekendje weg van maken met de voorstelling en twee overnachtingen bij Hotel Landgoed Ehzerwold, inclusief uitgebreid ontbijtbuffet.

Let op! Tickets koop je zo:
1. Koop een regulier kaartje.
2. Mail receptie@ehzerwold.nl met als onderwerp ‘Aanbieding Heks van Almen’. Geef aan wat het bestelnummer van je ticket is en voor welke nachten je wilt boeken.
3. Je ontvangt een code, waarmee je op de website van Ehzerwold kunt reserveren voor de overnachtingen met deze aanbieding.

Tijden
Voorstelling 20:00 uur (je bent welkom vanaf 19:30) – Kerkplein
Picknick vanaf 18:00 uur – Het Kamertheater
Museum tussen 11:00-17:00 uur – Museum STAAL
Diner vanaf 18:00 uur – Landhotel De Hoofdige Boer

Adressen
Kerkplein, Dorpsstraat 32, Almen
Het Kamertheater, Wagenvoortsdijk 8, Almen
Museum STAAL, Dorpsstraat 39, Almen
Landhotel De Hoofdige Boer, Dorpsstraat 38, Almen
Parkeerplaats zwembad Almen, Berkelweg 7, Almen

Coronaregels

Om het theaterbezoek voor jou, andere bezoekers en onze medewerkers veilig te houden hebben we de volgende maatregelen en regels. Hierbij volgen we het landelijke protocol voor theaters en de richtlijnen van het RIVM.

We vragen je om je hieraan te houden zodat we samen en veilig kunnen genieten van ‘De Heks van Almen’.

 • Kom alleen als jij en je huisgenoten geen gezondheidsklachten hebben. Onze vrijwilligers zullen dit aan alle bezoekers vragen bij binnenkomst.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Er staat op verschillende punten desinfecterende handgel. Maak hier gebruik van.
 • Kaartjes zijn alleen online te koop. Reserveren is niet mogelijk.
 • Voor senioren of digibeten is er een uitzondering. Zij kunnen een kaartje kopen bij Het Kamertheater (doordeweeks rond 20:00 uur) zolang de voorraad strekt.
 • Je bent vanaf 30 minuten voor aanvang van de voorstelling welkom.
 • Bij aankomst krijg je een kopje koffie of thee.
 • Het tonen van je ticket op je mobiel of print is voldoende.
 • Als je met iemand samen naar de voorstelling gaat waar je niet mee samenwoont, mag je niet naast elkaar zitten. Dit mag alleen als je samenwoont.
 • Kom met maximaal 2 personen of je huishouden.
 • Onze vrijwilligers begeleiden je naar de juiste stoel. We vragen hiervoor je begrip.
 • Na afloop van de voorstelling vragen we je het plein te verlaten op aanwijzingen van onze vrijwilligers. Dit is belangrijk zodat je elkaar niet tegenkomt bij het verlaten van de publieksruimte.
 • We willen je vragen om toiletbezoek te beperken.
 • Er is geen garderobe. Neem je jas mee naar je stoel.
 • Volg de aanwijzingen van onze medewerkers.
 • We hebben onze toegangsprijzen aangepast in verband met de bijkomende kosten voor de omstandigheden. We vragen hiervoor je begrip.
 • Mocht de voorstelling vanwege aangescherpte maatregelen niet door kunnen gaan, dan blijven je tickets geldig voor een andere voorstelling.
 • Let een beetje op elkaar, geef elkaar de ruimte en geniet van de voorstelling.

De geschiedenis achter het stuk

De voorstelling is gebaseerd op de eerste heksenverbranding van Nederland. Deze vond plaats in 1472 in Almen. Aleida, de dienstmaagd van de pastoor, werd schuldig verklaard aan hekserij en levend verbrand op het kerkplein.

Slechts een paar regels uit een gedicht van A.C.W. Staring verwijzen naar deze verschrikkelijke gebeurtenis: “Van toen de meid per bezemstok, Den schoorsteen uit daar overtrok, Tot, na verloop van eeuw en dag, De Tooverkunst begraven lag.” Elsje August de Meijer ontdekte dat dit verwijst naar de heksenverbranding die in 1472 in Almen plaats vond. Zij schreef een essay over deze geschiedenis, waarin het dorp met ‘de heks’ als slachtoffer van de grillen van de kerk uit Deventer wordt afgeschilderd.

Over de inhoud van het proces is niets bekend, waarschijnlijk omdat een deel van het archief zich in Arnhem bevond tijdens de Tweede Wereldoorlog en daar tijdens de slag om Arnhem is verbrand.

 

Voor en achter de schermen

Manja Bedner

Manja Bedner

Schrijfster & actrice

Sinds het afronden van Toneelschool Maastricht en de studie Theaterwetenschappen aan de UVA werk ik vanuit mijn eigen theater en bedrijf ‘Het Kamertheater’; in de rol van actrice, regisseur, schrijver, programmeur, producent, docent en coach. “De Heks van Almen” is een enorme uitdaging. Ik schrijf de tekst in samenwerking met dramaturg en regisseur Heleen en de laatste maanden ook met Marloes. Daarnaast neem ik de rol van ‘de heks’ op mij in de voorstelling. Ik heb nog nooit een voorstelling gemaakt waarvan de inhoud mij zo diep raakte als deze. Ik hoop van harte dat deze voorstelling veel vrouwen en vooral jonge vrouwen, die nog een hele toekomst voor zich hebben, zal inspireren!

Marloes IJpelaar

Marloes IJpelaar

Actrice

Marloes IJpelaar is in 2018 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens haar opleiding profileerde zij zich al als maker. Zij maakte samen met Nader Farman Lady Into The Fox en een solovoorstelling Vivre Sa Vie. Na haar opleiding heeft IJpelaar samen met Ella Kamerbeek Club Lam opgericht. Zij maakten Let Them Eat Cake, Tindersprookje en Die Already tevens ook geschreven door IJpelaar. Daarnaast was zij te zien in de series #TaggedANNE+ en Joardy Season. Toe zij werd uitgenodigd om audietie te doen voor de rol van Greetje in “De Heks van Almen”, voelde zij zich meteen aangetrokken. Zij verdiept zich al lange tijd in hekserij en feminisme.

Heleen Verburg

Heleen Verburg

Dramaturg & regisseur

Ik ben (toneel)schrijfster en maak al zo’n dertig jaar theater voor jeugd en volwassenen. Vorige zomer schreef ik een openluchttheaterstuk voor museum Bokrijk in het kader van de Internationale tentoonstelling ‘De Wereld van Bruegel’. Deze zomer ligt er weer zo’n prachtig historisch uitgangspunt voor ‘De heks van Almen’, waarvoor ik de regie en de dramaturgie doe. Ik verheug me enorm op het inzichtelijk maken van de realiteit van de heksenvervolgingen toen en de gevolgen daarvan voor ons leven nu, in de prachtige setting van het oude kerkplein.

Rob van Hilten

Rob van Hilten

Producent

In het dagelijks leven werk ik als organisatieadviseur in de publieke sector. Voor De Heks van Almen ben ik als producent werkzaam. Deze voorstelling ligt me nauw aan het hart. Dat de heksenverbrandingen hebben plaatsgevonden vind ik echt bizar. Ik kan me boos maken over onrechtvaardigheid. Het is me met de paplepel ingegoten dat gelijke rechten voor iedereen belangrijk zijn. Ik ben opgevoed door een alleenstaande, geëmancipeerde moeder dus emancipatie is altijd een belangrijk thema in mijn leven geweest.

Hanneke Huurnink

Hanneke Huurnink

Uitvoerend producent

Als echte Almenaar vind ik het een enorme eer om mee te mogen werken aan deze productie! Een stukje geschiedenis waar weinig Almenaren bekend mee zijn maar wat erg belangrijk is om te vertellen. Om met dit stuk de ‘heks’ van Almen in ere te herstellen vind ik een mooie gedachte. Mijn werk als uitvoerend producent is uitdagend en super leerzaam. Toen ik vorig jaar mijn HBO-diploma haalde had ik niet gedacht nu aan dit project mee te werken. Het is voor mij een mooie kans om de wereld van theater te ontdekken. Ik ben daarom erg gemotiveerd om van De Heks van Almen een succes te maken!

Manon Vonkeman

Manon Vonkeman

PR

Sinds april 2019 doe ik met veel plezier PR-vrijwilligerswerk bij Het Kamertheater. Zodoende ben ik ook betrokken geraakt bij dit bijzondere project. Samen met Hanneke verzorg ik de PR, wat betekent dat we onder andere de nieuwsbrief schrijven, beeldmateriaal maken en leuke sociale media berichten mogen bedenken. Ik studeer Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, dus het is leuk om meer te leren over de praktische zaken van de cultuurwereld en met dit project vrouwenemancipatie op de kaart te zetten.

Sabine Wernink

Sabine Wernink

Wolkunstenares

Sinds enkele jaren doe ik regelmatig vrijwilligerswerk voor Het Kamertheater. Zo help ik vaak met het onderhouden van de omgeving, want ik vind het heerlijk om in de buitenlucht te werken. Ik ben opgegroeid in de Pyreneeën dus ik voel me echt op mijn plek op het erf van Het Kamertheater, gelegen tussen prachtige bossen en weilanden. Uit mijn tijd in de Pyreneeën stamt ook mijn interesse voor wol en spinnen. Voor De Heks van Almen spin ik wol die afkomstig is van de Almense boerderij De Hulshof. De gesponnen wol wordt gebruikt voor de kousen van personages uit het toneelstuk.

Elvire Trijsburg

Elvire Trijsburg

Kostuummaakster

Bij Museum STAAL raakte ik met Manja in gesprek over De Heks van Almen. Mijn man Jacobus is conservator voor de gelijknamige tentoonstelling die momenteel in het museum loopt, dus zo kwam ik Manja tegen. Ik heb al ruim vijftien jaar ervaring met het maken van Middeleeuwse kleding bij de reenectament groep Het Woud der Verwachting. Het leek me daarom een bijzondere ervaring om de kostuums voor de voorstelling te maken. Het belangrijkste vind ik dat kostuums recht doen aan de historische werkelijkheid. Met behulp van historisch onderzoek probeer ik de kleding daarom zo authentiek mogelijk te maken.

Ilan Bedner

Ilan Bedner

Componist

Voor het vorige project van Theatermakers Achterhoek, De Laatste Kus, heb ik met veel plezier de muziek geschreven. Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium in Amsterdam en heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met uiteenlopende stijlen, zoals klassiek, jazz, filmmuziek, pop en elektronisch. De Heks van Almen is een compleet nieuwe uitdaging. De muziek schrijf ik voor een strijkkwartet. Om de gevoelens van de personages zo goed mogelijk over te brengen zijn we momenteel volop aan het experimenten met nieuwe technieken. Neem vooral een kijkje op mijn facebookpagina.

Noa Broodman

Noa Broodman

Kunstenares

Mijn passie is ontwerpen en creëren, hier hou ik mij dan ook in het dagelijks leven graag mee bezig. Ik studeer in Zwolle aan het Cibap: Decoratie en Restauratie schilder. Naast mijn studie vind ik het ook heel fijn om voor mijzelf te schilderen: ik kan al mijn gevoelens en gedachten erin kwijt. Het is voor mij de ultieme uitlaatklep. Door Manja ben ik gevraagd om het achterdoek te schilderen voor De Heks van Almen. Mijn antwoord was gelijk ‘ja’: het leek mij een super ervaring om mee te mogen werken aan het decor. De verbranding van Aleida is zo’n ingrijpende gebeurtenis geweest, het raakt me en daarom was er geen sprake van twijfel. In overleg met regisseur Heleen zijn we tot een heel mooi achterdoek gekomen. Op mijn website kun je meer van mijn werk bekijken!

Houd onze pagina in de gaten om te zien wie er nog meer allemaal meewerkt aan de voorstelling of ontdek het in de nieuwsbrief!

In gesprek met de makers

Hoe kwamen jullie op het idee voor de voorstelling?
De eerste heksenverbranding van Nederland vond in 1472 in Almen plaats. Aleida, de dienstmaagd van de pastoor, werd schuldig verklaard aan hekserij en levend verbrand op het kerkplein. Wij waren totaal geschokt toen we drie jaar geleden hoorden over deze verschrikkelijke gebeurtenis. Dat zoiets verschrikkelijks in dit prachtige, gemoedelijke dorp heeft plaatsgevonden! In de periode daarna ontstond een steeds grotere behoefte om deze vrouw in ere te herstellen.

Waarom maken jullie deze voorstelling?
Naast het eerherstel van de onschuldige vrouw Aleida, willen wij bewustwording creëren over de emancipatie van vrouwen. Ondanks dat er al eeuwenlang voor vrouwenrechten wordt gestreden en er veel is bereikt, bestaat er nog steeds veel ongelijkheid op de wereld, ook in Nederland. Het toneelstuk draait om de verschrikkelijke en onrechtvaardige heksenverbrandingen uit het verleden, die een grote rol hebben gespeeld in het verbannen van vrouwen en vrouwelijk gedachtegoed uit onze maatschappij. Heden en verleden vloeien in de voorstelling samen.

We willen bovendien aandacht richten op de kracht van vrouwen! We vinden het daarom ontzettend leuk dat er zoveel vrouwen bij de productie betrokken zijn. En ook de mannen die eraan meewerken dragen de boodschap een warm hart toe.

Hoe maken jullie de kostuums?

We vinden het belangrijk dat de kostuums zo authentiek mogelijk zijn. Elvire Trijsburg is gespecialiseerd in kleding uit 1400, dankzij haar werk voor re-enactmentgroep Het Woud der Verwachting. De wollen en katoenen stof is aangeschaft op de markt in Doetinchem.

Zelfs de sokken die de personages tijdens de voorstelling dragen zijn zelfgemaakt én ook op een duurzame manier. De wol komt van schapen van Hoeve ’t Hulshof in Almen, en is daarna gesponnen door wolkunstenares Sabine Wernink uit Zutphen. Van de gesponnen wol heeft Bertha Koerhuis, de oma van uitvoerend producent Hanneke, vervolgens sokken gebreid. Lekker warm, en ze prikken bijna niet!

Theatermakers Achterhoek

Sinds 2018 huisvest Het Kamertheater: Theatermakers Achterhoek. De groep maakt voorstellingen over thema’s en onderwerpen die met de Achterhoek verbonden zijn.

De – zeer succesvol ontvangen eerste voorstelling – ‘De Laatste Kus’ (voorjaar 2018) heeft in augustus 2019 een reprise beleefd met een herhaling van De Staring Route en diverse optredens elders in de Achterhoek en daarbuiten.