De Heks van Almen

Op het kerkplein in Almen vond in 1472 de eerste heksenverbranding van Nederland plaats. Op dit plein speelt deze zomer de voorstelling over deze vrouw en haar dochter. Verleden en heden worden vermengd waardoor duidelijk wordt hoe actueel de heksenverbrandingen nog steeds zijn. Een must see voor iedereen met een vrije geest.

Op deze pagina vind je praktische informatie over speeldata en ticketverkoop en lees je meer over de productie, de makers en de geschiedenis achter het stuk.

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Meld je dan hier aan voor de speciale nieuwsbrief. Of volg ons op onze social mediakanalen:

Speeldata en tickets

Data: 14,15,16 / 21,22,23 / 28,29,30 augustus en 4,5,6 september.
Tijd: De voorstelling start om 20:00 uur. Het duurt vijf kwartier.
Locatie: Alle voorstellingen worden gespeeld op het kerkplein in Almen.

De kaartverkoop start zondag 12 juli. Tickets kunnen uitsluitend via de website worden gekocht. Meer informatie over onder andere ticketverkoop en leuke arrangementen volgt binnenkort. 

Er is een nabespreking met de makers in Museum STAAL met beperkte toegang. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@kamertheater.nl. De entree is gratis.

Wij houden ons uiteraard aan de coronamaatregelen om iedereens veiligheid te garanderen, dat betekent onder andere 1,5 meter afstand en een gezondheidscheck. Ook hierover binnenkort meer.

De geschiedenis achter het stuk

De voorstelling is gebaseerd op de eerste heksenverbranding van Nederland. Deze vond plaats in 1472 in Almen. Aleida, de dienstmaagd van de pastoor, werd schuldig verklaard aan hekserij en levend verbrand op het kerkplein.

Slechts een paar regels uit een gedicht van A.C.W. Staring verwijzen naar deze verschrikkelijke gebeurtenis: “Van toen de meid per bezemstok, Den schoorsteen uit daar overtrok, Tot, na verloop van eeuw en dag, De Tooverkunst begraven lag.” Elsje August de Meijer ontdekte dat dit verwijst naar de heksenverbranding die in 1472 in Almen plaats vond. Zij schreef een essay over deze geschiedenis, waarin het dorp met ‘de heks’ als slachtoffer van de grillen van de kerk uit Deventer wordt afgeschilderd.

Over de inhoud van het proces is niets bekend, waarschijnlijk omdat een deel van het archief zich in Arnhem bevond tijdens de Tweede Wereldoorlog en daar tijdens de slag om Arnhem is verbrand.

 

Voor en achter de schermen

Manja Bedner

Manja Bedner

Schrijfster & actrice

Sinds het afronden van Toneelschool Maastricht en de studie Theaterwetenschappen aan de UVA werk ik vanuit mijn eigen theater en bedrijf ‘Het Kamertheater’; in de rol van actrice, regisseur, schrijver, programmeur, producent, docent en coach. “De Heks van Almen” is een enorme uitdaging. Ik schrijf de tekst in samenwerking met dramaturg en regisseur Heleen en de laatste maanden ook met Marloes. Daarnaast neem ik de rol van ‘de heks’ op mij in de voorstelling. Ik heb nog nooit een voorstelling gemaakt waarvan de inhoud mij zo diep raakte als deze. Ik hoop van harte dat deze voorstelling veel vrouwen en vooral jonge vrouwen, die nog een hele toekomst voor zich hebben, zal inspireren!

Marloes IJpelaar

Marloes IJpelaar

Actrice

Heleen Verburg

Heleen Verburg

Dramaturg & regisseur

Ik ben (toneel)schrijfster en maak al zo’n dertig jaar theater voor jeugd en volwassenen. Vorige zomer schreef ik een openluchttheaterstuk voor museum Bokrijk in het kader van de Internationale tentoonstelling ‘De Wereld van Bruegel’. Deze zomer ligt er weer zo’n prachtig historisch uitgangspunt voor ‘De heks van Almen’, waarvoor ik de regie en de dramaturgie doe. Ik verheug me enorm op het inzichtelijk maken van de realiteit van de heksenvervolgingen toen en de gevolgen daarvan voor ons leven nu, in de prachtige setting van het oude kerkplein.

Rob van Hilten

Rob van Hilten

Producent

In het dagelijks leven werk ik als organisatieadviseur in de publieke sector. Voor De Heks van Almen ben ik als producent werkzaam. Deze voorstelling ligt me nauw aan het hart. Dat de heksenverbrandingen hebben plaatsgevonden vind ik echt bizar. Ik kan me boos maken over onrechtvaardigheid. Het is me met de paplepel ingegoten dat gelijke rechten voor iedereen belangrijk zijn. Ik ben opgevoed door een alleenstaande, geëmancipeerde moeder dus emancipatie is altijd een belangrijk thema in mijn leven geweest.

Hanneke Huurnink

Hanneke Huurnink

Uitvoerend producent

Als echte Almenaar vind ik het een enorme eer om mee te mogen werken aan deze productie! Een stukje geschiedenis waar weinig Almenaren bekend mee zijn maar wat erg belangrijk is om te vertellen. Om met dit stuk de ‘heks’ van Almen in ere te herstellen vind ik een mooie gedachte. Mijn werk als uitvoerend producent is uitdagend en super leerzaam. Toen ik vorig jaar mijn HBO-diploma haalde had ik niet gedacht nu aan dit project mee te werken. Het is voor mij een mooie kans om de wereld van theater te ontdekken. Ik ben daarom erg gemotiveerd om van De Heks van Almen een succes te maken!

Manon Vonkeman

Manon Vonkeman

PR

Sinds april 2019 doe ik met veel plezier PR-vrijwilligerswerk bij Het Kamertheater. Zodoende ben ik ook betrokken geraakt bij dit bijzondere project. Samen met Hanneke verzorg ik de PR, wat betekent dat we onder andere de nieuwsbrief schrijven, beeldmateriaal maken en leuke sociale media berichten mogen bedenken. Ik studeer Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, dus het is leuk om meer te leren over de praktische zaken van de cultuurwereld en met dit project vrouwenemancipatie op de kaart te zetten.

Sabine Wernink

Sabine Wernink

Wolkunstenares

Sinds enkele jaren doe ik regelmatig vrijwilligerswerk voor Het Kamertheater. Zo help ik vaak met het onderhouden van de omgeving, want ik vind het heerlijk om in de buitenlucht te werken. Ik ben opgegroeid in de Pyreneeën dus ik voel me echt op mijn plek op het erf van Het Kamertheater, gelegen tussen prachtige bossen en weilanden. Uit mijn tijd in de Pyreneeën stamt ook mijn interesse voor wol en spinnen. Voor De Heks van Almen spin ik wol die afkomstig is van de Almense boerderij De Hulshof. De gesponnen wol wordt gebruikt voor de kousen van personages uit het toneelstuk.

Elvire Trijsburg

Elvire Trijsburg

Kostuummaakster

Bij Museum STAAL raakte ik met Manja in gesprek over De Heks van Almen. Mijn man Jacobus is conservator voor de gelijknamige tentoonstelling die momenteel in het museum loopt, dus zo kwam ik Manja tegen. Ik heb al ruim vijftien jaar ervaring met het maken van Middeleeuwse kleding bij de reenectament groep Het Woud der Verwachting. Het leek me daarom een bijzondere ervaring om de kostuums voor de voorstelling te maken. Het belangrijkste vind ik dat kostuums recht doen aan de historische werkelijkheid. Met behulp van historisch onderzoek probeer ik de kleding daarom zo authentiek mogelijk te maken.

Ilan Bedner

Ilan Bedner

Componist

Voor het vorige project van Theatermakers Achterhoek, De Laatste Kus, heb ik met veel plezier de muziek geschreven. Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium in Amsterdam en heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met uiteenlopende stijlen, zoals klassiek, jazz, filmmuziek, pop en elektronisch. De Heks van Almen is een compleet nieuwe uitdaging. De muziek schrijf ik voor een strijkkwartet. Om de gevoelens van de personages zo goed mogelijk over te brengen zijn we momenteel volop aan het experimenten met nieuwe technieken. Neem vooral een kijkje op mijn facebookpagina.

Houd onze pagina in de gaten om te zien wie er nog meer allemaal meewerkt aan de voorstelling of ontdek het in de nieuwsbrief!

In gesprek met de makers

Hoe kwamen jullie op het idee voor de voorstelling?
De eerste heksenverbranding van Nederland vond in 1472 in Almen plaats. Aleida, de dienstmaagd van de pastoor, werd schuldig verklaard aan hekserij en levend verbrand op het kerkplein. Wij waren totaal geschokt toen we drie jaar geleden hoorden over deze verschrikkelijke gebeurtenis. Dat zoiets verschrikkelijks in dit prachtige, gemoedelijke dorp heeft plaatsgevonden! In de periode daarna ontstond een steeds grotere behoefte om deze vrouw in ere te herstellen.

Waarom maken jullie deze voorstelling?
Naast het eerherstel van de onschuldige vrouw Aleida, willen wij bewustwording creëren over de emancipatie van vrouwen. Ondanks dat er al eeuwenlang voor vrouwenrechten wordt gestreden en er veel is bereikt, bestaat er nog steeds veel ongelijkheid op de wereld, ook in Nederland. Het toneelstuk draait om de verschrikkelijke en onrechtvaardige heksenverbrandingen uit het verleden, die een grote rol hebben gespeeld in het verbannen van vrouwen en vrouwelijk gedachtegoed uit onze maatschappij. Heden en verleden vloeien in de voorstelling samen.

We willen bovendien aandacht richten op de kracht van vrouwen! We vinden het daarom ontzettend leuk dat er zoveel vrouwen bij de productie betrokken zijn. En ook de mannen die eraan meewerken dragen de boodschap een warm hart toe.

Hoe maken jullie de kostuums?

We vinden het belangrijk dat de kostuums zo authentiek mogelijk zijn. Elvire Trijsburg is gespecialiseerd in kleding uit 1400, dankzij haar werk voor re-enactmentgroep Het Woud der Verwachting. De wollen en katoenen stof is aangeschaft op de markt in Doetinchem.

Zelfs de sokken die de personages tijdens de voorstelling dragen zijn zelfgemaakt én ook op een duurzame manier. De wol komt van schapen van Hoeve ’t Hulshof in Almen, en is daarna gesponnen door wolkunstenares Sabine Wernink uit Zutphen. Van de gesponnen wol heeft Bertha Koerhuis, de oma van uitvoerend producent Hanneke, vervolgens sokken gebreid. Lekker warm, en ze prikken bijna niet!

Theatermakers Achterhoek

Sinds 2018 huisvest Het Kamertheater: Theatermakers Achterhoek. De groep maakt voorstellingen over thema’s en onderwerpen die met de Achterhoek verbonden zijn.

De – zeer succesvol ontvangen eerste voorstelling – ‘De Laatste Kus’ (voorjaar 2018) heeft in augustus 2019 een reprise beleefd met een herhaling van De Staring Route en diverse optredens elders in de Achterhoek en daarbuiten.