De Vrouw en de Haan

 

Muzikaal verteltheater.

Het duo “De Vrouw en de Haan” bestaat uit vertelster/ theatermaker Manja Bedner en haar neef pianist/componist Ilan Bedner. Zij toveren met woorden, muziek en beelden. Muziektheatervoorstellingen, waarin vertelling en muziek elkaar aanvullen, afwisselen en versterken. Een mooie belevenis voor het publiek.

 

De Gelukkige Prins

 

Dit beroemde verhaal van Oscar Wilde gaat over het standbeeld van een gelukkige prins, die pas als standbeeld oog krijgt voor de werkelijke wereld. Hij wil graag helpen het leed te verzachten, wat een moeilijke opgave is voor een standbeeld. Een kleine zwaluw besluit hem te helpen. In deze voorstelling komen de kracht van compassie  en de betekenis daarvan op bijzondere wijze bij elkaar.

Gerthe Lamers van het “Handvest voor Compassie” van Nederland was in januari 2017 te gast bij “De Vrouw en de Haan”. Zij koos dit verhaal waarin compassie een centrale rol speelt. Gerthe ziet compassie en empathie als dragende krachten die de diversiteit in onze samenleving kunnen waarborgen.  

De Japanse Steenhouwer

Het beroemde verhaal uit ‘Max Havelaar’ over grote wensen die in vervulling gaan en wat dat met je doet. Het eeuwig verlangen naar iets dat je niet hebt kan je weerhouden te zien wat je wel hebt. Een bijzondere voorstelling met een gedicht van Eke Mannink.

In november 2017 was schrijfster/dichter Eke Mannink te gast. Na de pauze vertelde zij over haar keuze voor dit verhaal. Daarnaast droeg zij ook voor uit eigen werk en vertelde zij over haar boek, wat zij toen nog aan het schrijven was. 

 

 

Zevenjaar

Een prachtig Russisch verhaal over de dilemma’s van een groot landeigenaar, die recht moet spreken en zijn confrontatie met Zevenjaar, een buitengewoon intelligente dochter van een arme boer. Een verhaal vol volkswijsheden, waar wij ook nu nog wat aan hebben.

In januari 2018 was burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve te gast.  Hij koos dit verhaal omdat hij als burgemeester ook regelmatig in situaties komt waarin het lastig kan zijn om een goede keuze te maken. 

 

Het Verhaal van de Rivier

Een voorstelling over de zichtbare en onzichtbare krachten van de rivier. Manja Bedner brengt ‘Het verhaal van de Rivier’ samen met de levendige piano-improvisaties van Ilan Bedner en de beelden van Vincent Tollenaar. Een voorstelling om je mee te laten drijven op de golven van de rivier en de fluisteringen van het water.

In het kader van de IJsselbiënnale 2017 was er in de zomer in het Kamertheater een expositie van foto’s gemaakt bij de IJssel door fotograaf Vincent Tollenaar. Het werk van Vincent sluit naadloos aan bij de sfeer en het gedachtegoed van het Kamertheater. De beelden in deze expositie vingen magische momenten bij de IJssel.

De Prinses op de Glazen Berg

In dit oude Noorse volksverhaal speelt glas een grote rol. Het symboliseert een onzichtbare grens, die onneembaar lijkt. Tijdens de voorstelling staat een glaskunstwerk op het toneel dat wordt opgenomen in de vertelling.

Glas en licht kunstenares Hermine van der Does was in november 2016 te gast bij “De Vrouw en de Haan”.  Haar fascinatie voor glas en de symbolische rol daarvan in volksverhalen kwamen in dit programma op speelse wijze bij elkaar. Na de voorstelling was er een levendig nagesprek. Van der Does schreef over deze avond op facebook: “Het was een buitengewone en verrassende avond en een bijzondere ervaring voor mij.”

 

 

De Ware Bruid

 

Samen met Ilan, die het verhaal van prachtige piano improvisaties voorziet tovert Manja een waar sprookje op het toneel, waarin schijn en werkelijkheid de hoofdrol spelen. 

José Reezigt, de Almense diva van Podiumjurken was in maart 2017 onze gast. Pas kort daarvoor mocht Manja voor het eerst een blik werpen op haar prachtige verzameling jurken. Een bron aan inspiratie voor een theatermaker en een feest om daarin te mogen rondzwieren! In deze voorstelling verschijnen een aantal van José’s mooie jurken ten tonele. Een lust voor het oog!