Verhalen uit de Achterhoek

 

Er bestaat een keur aan mooie en bijzondere verhalen in de Achterhoek. Manja vertelt deze verhalen levendig en met verve en heeft regelmatig ‘onder onsjes’ met het publiek, waardoor zij voor een zeer gevarieerd programma zorgt.

Toen theatermaakster/vertelster Manja Bedner vanuit Amsterdam naar hier naartoe verhuisde, besloot zij bij wijze van ‘inburgeringscursus’ op zoek te gaan naar verhalen uit deze streek. De mooiste en leukste brengt zij ten tonele.

De verhalen die zij vertelt zijn bijzonder, dramatisch en ook  humoristisch. ‘Eleonora van de Wildenborch‘, ‘De Hemdendief‘ en ‘De Marskramers‘ zijn allen verhalen die ook aanspreken en boeien als je hier niet vandaan komt. Verhalen  over het wel en wee van deftige heren en dames en eenvoudige boeren uit deze prachtige streek en ook over plaatselijke natuurverschijnselen ‘De Witte Wieven van Lochem‘. Manja had wel eens over Witte Wieven gehoord, maar ze nooit gezien. Het is een prachtig natuurfenomeen, waarbij slierten lage mist plotseling verschijnen op de velden en wegen waar geen bomen staan. Heel begrijpelijk dat hier spannende verhalen over zijn ontstaan. En er was ook het plaatselijk zeer beroemde gedicht over de Almense “De Hoofdige Boer” van A.C.W. Staring, wat je het ‘Almens volkslied’ kan noemen. Een humorvol gedicht over een eigenzinnige boer, die niet over de nieuwe brug wil gaan omdat zijn voorouders dat ook nooit hebben gedaan. 

 

“Met schade aan dure feestkledij, kwam menig aardig kind niet vrij”, uit ‘De Hoofdige Boer’.